14 Mart 2018 Çarşamba

FASILLAR ve LUKYANUS ANITLARI (Konya,Beyşehir İlçesi Fasıllar Köyü )


FASILLAR ve LUKYANUS ANITLARI  (Konya,Beyşehir İlçesi Fasıllar Köyü )

  FASILLAR ANITI / Kurtbeşiği                                   
                      20 Ekim 2016
Fasıllar köyü, Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlıdır. Köyün güneyine düşen bir tepenin batı eteğinde Fasıllar Anıtı yatık (devrik) bir şekilde bulunmaktadır.


Fasıllar Anıtı olarak tanımlanan kabartmalı taş stel Hitit İmparatoru  III. Hattuşil döneminde  en son yapılan anıtlardan biri olarak kabul edilmektedir.

70 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen anıt, tek parça olarak büyük bazalt taş bir bloktan yapılmıştır. Arkeolog profesör Ramsay bu anıtı yayınlarında Fasıllar olarak adlandırmıştır.
Anıtta iki yanında aslanlar bulunan bir tanrı figürü tasvir edilmiştir. Tanrı bir ayağını aslan üzerine, diğer ayağını dağ tanrısı üzerine basmıştır. Dağ tanrısının yanında diğer aslanın benzeri olan ikinci bir aslan tasviri de yer almaktadır.

Anıt, işlenmiş olduğu taş ocağına yakın bir yerde bulunmakta, bu da anıtın başka bir yer için yapıldığı kanaatini güçlendirmektedir. 
Anıtın Ankara’ya götürülmesi için yapılan çalışmalara karşı çıkan halkın tepkilerini dikkate alan zamanın Genel Kurmay Başkanı Cevdet Sunay’ın emriyle anıt yerinde bırakılmıştır. Fasıllar anıtının bir benzeri Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunmaktadır[1].

Arabayla toprak bir yolla  Fasıllar ve Lukyanus anıtlarına kadar gitmek mümkün. 






   LUKYANUS ANITI / Atkaya

Fasıllar Anıtının 100 metre kadar doğusunda  ve  bayırın 10 metre kadar üstünde dik bir kaya üstüne oyulmuş 1.85 metre boyunda bir at kabartmasıdır.

Zeminden 5 metre kadar yüksekte, sağda zemin düzeltilerek kitabe yazılmış, at kabartmasının solunda ise kemerli ve iki sütunlu bir mezar veya heykel yeri bulunmaktadır. Kemerin üstünde "Lukyanus", altına da "İros programiyc " kazılıdır.  
Kişneyen atın boğazında gerdanlık, başında gem bulunmaktadır. Yelesi de kabarmıştır. Abide Roma dönemi eserleri olarak tarihlenmiştir.  
 
Çevrede atkaya olarak tanımlanan  Lukyanus anıtı  Misthia tarihi Hitit kenti üzerinde kurulu Fasıllar mahallesinde  bulunmaktadır. Anıtın kitabesinin  at yarışlarının yazılı kuralları olduğu görülmüştür. Anıtın altında “ Savaşçı Lukyanus evlenmeden öldü.  Kahramanımız ” denilmektedir. 

Kaya kabartmasının altında kaya üzerine yazılı Grekçe yazıtta ise;
Bir at birinci olduysa başka yarışa katılamaz,
Atın sahibi de yarışmada atı birinci olduysa ikinci atı katılamaz,” 
şeklinde yarış kurallarının tanımlandığı belirtilmektedir.

Yarış kuralları; yarışı kazanan atın kendisinin katılamaması yanında sahibinin ikinci atının da katılamayacağı belirtilerek diğer binici ve atlara kazanma şansı tanınmış, centilmenlik üzerine inşa edilmiş[2]

  Lukyanus”/ Atkaya anıtı çevresinde at yarışlarının yapıldığı ve bu yörede at yetiştirildiği anlaşılmaktadır.


 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder