13 Mart 2018 Salı

SİLLE (Konya ili, Selçuklu ilçesi)


  SİLLE  (Konya ili, Selçuklu ilçesi)                                      17 Ekim 2016
                                   
Konya’nın  Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle olan Sille eski bir Rum köyüdür. Müslümanlar ve Hıristiyanların hoş görüyle bir arada yaşadığı ve  geçmişi çok eskilere dayanan Sille, Konya’nın 8 km. kuzeybatısında, deniz seviyesinden 1115 metre yüksekte tepe ve dağların arasında, Sille çayının açtığı vadide yer alır[1].
 Selçukluların Konya’yı başkent yapmaları ile Türk ve Rumlar bir arada yaşamaya başlamış, Rum ve Türk ustaların  birlikte inşa ettiği konaklar ise; bugün turizm sektöründe kafe, butik otel, restoran olarak hizmet vermeyi sürdürmektedir.
Osmanlılar döneminde de İpek ve Baharat yolları üzerinde olan Sille, sosyo-ekonomik imkanlardan yararlanmaya devam etmiştir.
Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Rumların, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ardından nüfus  mübadelesi ile Sille’yi terk etmeleri bu işgücünü ikame edecek vasıflı işgücü yokluğu nedeniyle Sille’nin sarsıntı geçirmesiyle sonuçlanmış, son senelerde yapılan restorasyonlarla Sille tekrar eski günlerine dönme yolundadır.



Hıristiyanlığın Anadolu’da ilk yayıldığı yıllara uzanan bir yerleşim olan Sille halkının da Kapadokya, Nevşehir civarı ve Klistra’da olduğu gibi mağaralarda yaşadığı görülmektedir.
Sille’de; yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. 
Roma, Bizans, Kudüs güzergahı üzerinde yer alan bu önemli bölge, “Kutsal  Haç” yolcuları için uğranmadan geçilmeyen bir konaklama  yeri, önemli bir dini merkez olmuştur.
Bugün müze olarak işlev gören Aya Elana Kilisesi, Hagios Mikhael ya da  Büyük Kilise olarak bilinen yapı Sille’nin Subaşı Mahallesi’nde Tatköy yol ayırımının güneyinde çay kenarında yer almaktadır. Bizans dönemi olarak tarihlendirilen yapı, giriş kapısı üzerindeki kitabesi  binanın 327 yılında İmparator Konstantin’in annesi Helene  tarafından Kudüse haç yolculuğu sırasında inşa ettirildiğini göstermekte ve zamanla harap olduğu için de II.Mahmut zamanında ve 1833 tarihli kitabede de kilisenin dördüncü onarımının Abdülmecit dönemlerinde gerçekleştirildiği söylenmektedir  
 Kilise düzgün kesme Sille taşıyla yapılmıştır.Avlusunda kayalara oyulmuş odalar bulunmaktadır. Kilisenin kuzeye açılan kapısından dış nartekse girilir. Burada kadınlar mahfeline çıkan iki yönlü taş merdivenler yer almaktadır. Kilisenin ana kubbesi dört fil ayağı üzerinde olup, kilise üç salimlidir. Kilisenin içinde ahşaptan alçı süslü bir vaaz kürsüsü ile apsisle ana mekanı ayıran sanat şaheseri ahşap alçılı kafes bulunmaktadır. Kubbe geçişlerinde ve taşıyıcı ayaklarda Hz.İsa, Hz.Meryem ile havarilere ait resimler bulunmaktadır[2]. .
                       

                                                                               Kilise Kapısı                  
 
Ak Hamam, Aşağı Hamam, Çarşı Hamamı, Hacı Ali Ağa Hamamı isimleriyle bilinen ve mimarı bilinmeyen hamam, 1884 yılında Hacı Ali Ağa tarafından yaptırılmıştır.
Sille deresinin kenarında çifte hamam olarak inşa edilmiştir. Erkekler bölümünün doğuda yer alan  giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunmaktadır.
Simetrik plan şeması gösteren hamam; soyunmalık, soğukluk, sıcaklık bölümlerinden meydana gelmiştir.
                                                                                                                                                                                                 Hamamın soğukluk bölümü kare planlı ve üzeri bol ışıklı pandandifli kubbe ile kaplanmıştır.  Sıcaklık bölümleri kare planlı olup soğukluk yönü dışında üç yöne birer eyvanla genişletilmiş ve kuzey köşelere ışıklı halvet odaları yerleştirilmiştir. Hamamın dışında Sille’nin geleneksel çizgili derzleri kullanılmıştır.



1998 yılında Selçuklu Belediyesi tarafından restore edilen Ak Hamam, Sille Halk Kültür Müzesi haline getirilmiştir.         
Sille’nin özgün yapısı zarar görse de son yıllarda restorasyon geçirmiş ve günümüzde köy ile çevresi  SİT alanı olarak kabul edilmekte ve   korunma altında bulunmaktadır.