17 Nisan 2018 Salı

Niğde Kemerhisar/ TYANA, Su Kemerleri ve Roma Havuzu


Niğde Kemerhisar/ TYANA, Su Kemerleri ve Roma Havuzu

Tyana ( Kemerhisar)                                                      18 Ekim 2016

Kapadokya’nın M.S. 17.yy’da resmen Roma illeri arasına girmesiyle, Roma dönemi kenti olan Tyana, kısa zamanda, bir sura, su kemerine ve bir hamama kavuşmuş, ilkinden birkaç parça kalmasına rağmen öbürleri bugün bile  gözle görülür  durumdadır.

Tyana’da, 2001 yılında yapılan araştırmalar sonucu başka alan ve anıtlaştırılmış  kamu yapılarının varlığına ait belirtilere ulaşılmıştır.

Ayrıca kentin hemen güneyinde, yerleşim alanını baştan başa geçen  anayolun yakınlarında son zamanlarda yer yer ortaya çıkartılmış olan kimi duvar parçalarının, Tabula Peutingeriana da, iki kuleyle gösterilmiş “konaklama yeri”nin kalıntıları olduğu ( bir çalışma sonrası) varsayılmaktadır.   

Kemerhisar’ın birkaç km. kuzeydoğusunda  Köşk Höyük’te sukemerlerine gelen suyun çıktığı yerde bulunan Roma havuz’u çok önemlidir. Burada “Zeus Asbamalos” tapınağının su kaynağının bulunduğu varsayılmaktadır.
Tyana ününü, özellikle, geleneklere göre olağanüstü bir gücü olan, imparator Settimio Severo’nun karısı Giulia Domna’yı kendisine yakınlaştırmış, bilge Apollon’a borçludur. Fiostratos, “Tyanalı Apollon’un Yaşamı” adlı yapıtında, onun onuruna tapınak yapıldığını yazmaktadır. Kentin birkaç km. doğusunda, şimdi “Direktaş” denilen büyük ören yerindeki yıkıntılar bunun kanıtı olabilir. (Kültür Bakanlığı bilgi tabelası )
















Roma Havuzu

M.S. 2-3.yüzyılda Antik TYANA ( Kemerhisar) kentinin su ihtiyacını karşılayan kaynakta yer alan havuz, düzgün kesme taşlardan yapılmış, 21 x 62,1 metre çapındadır.

1960’lı yıllarda havuzun iç kısmı temizlenmiş, restarasyonu da yapılarak bugünkü durumuna getirilmiştir.

2003 yılında yapılan kazı ve sondajlarla havuzun güney-batı yönünde Tyana’ya su taşıyan kemerlerin  çıkış noktası  olan yer altı kanalının başlangıcı da ortaya çıkarılmıştır.(bilgi tabelasından)