2 Mayıs 2018 Çarşamba

KEMAH- Sultan Melik Mengücek Ahmed Gazi Türbesi



KEMAH- Sultan Melik Mengücek Ahmed Gazi Türbesi


Sultan Melik Alpaslan’ın Anadolu’nun Fethine Memurettiği önemli komutanlardan birisidir.Kendisine verilen kutsal vazife çerçevesinde Erzincan, Kemah, Divriği, Şarki Karahisar şehir ve bölgelerini 1070-1080 seneleri arasında fethetmiş ve Mengücek Beyliği’ni kurmuştur. Yerleşme merkezlerine kendi toplumunu getirip yerleştirmiştir. Bunlar daha ziyade Oğuz boylarından Kayı, Salur, Dodurga, Karaevleki ve Öregiri gibi Öztürk boylarıdır.


Mengücek Ahmed Gazi’nin Divriği-Sitte Melik (Şahin-Şah ) Türbesinin 590 tarihli kitabesindeki “… zalimlerden hesap soran, Anadolu, Suriye ve Ermenistan’ı  dize getiren, Alp Kutluğ, Uluğ Hümayun, Ceboğa, Tuğrul -Tekin, Mengücek soyunun ..” terimlerinden anlamak mümkündür.

Bu tür arı Türkçe ünvanlar  Mengücek oğullarının, Oğuz Beğleri’nden önemli aile mensubu olduklarını teyit etmesi yanında bizzat Mengücek Gazi’nin  şahsına kullanılan kutsi söz ve sıfatlardan toplumun kendisine verdiği değeri  ve onun Türk-İslam davası çabalarını ortaya koymaktadır. Kemah Sultan Melik Gazi Türbesi’nin Mengücek Gazi’nin yerleşmiş olduğu merkez, beğliğin ilk zaman payitahtı Kemah’dır.  Gerçek O’nun  ve efradının türbelerinin burada oluşu, gerekse kayıp vakfiye suretindeki  “… ben emr-i Hak ile sultan-ı amil oldum, layık bil adil tuttum ve Erzurum, Erzincan, Kemah ve Diyar bekir  vilayetleriyle kalelerini fetheyledim ve kafirlerin  ciğerlerini yaktım ve kılıç vuran padişahtır ki ( Mengücek ) Gazidir: Cenab-ı Hak ruhunu şad ve kabrini pürnur eylesin. Bundan sonra  ben Kemah Kalesi etrafına yerleştim ki o civar Fırat Nehri kenarındadır ve hududu  su vedih liderdir ki nehri mezkur kale ile mesken arasından geçer..” ibareler ve gerekse çağdaş müelliklerin ifadeleri bunu teyid ederler.




Mengücek Gazinin  ölüm tarihini kaydeden  hiçbir vesika olmamakla birlikte, ondan sonra Beyliğin başına geçen oğlu Emir İshak’ın hükmdarlığının başlangıç yılı 1118’dir. Bu tarih, aynı zamanda muhtemelen Melik Mengücek  Ahmed Gazi’nin vefat yılı olmalıdır. Bu durumda da Mengücek Ahmed Gazi’nin Malazgirt öncesi komutanlığında hayli genç olduğu ortaya çıkar. Mengücek Gazi de diğer ilk Anadolu fatihleri gibi evliya mertebesine çıkarılan Türk büyüklerindendir. Asırlardır  türbe ve cenazesi bilhassa çevre halkın  mühim ziyaretgahlarından olmuştur. Lafzı geçtiğinde “mübarek” eklenmeksizin yadedilmez.  Evliya Çelebi’nin kaydettiği yakınındaki köyün “Mübarek” adı alması, Mengücek Gazi ile ilişkili olmalıdır.


 
Türbe sekizgen bir plan üzerinde, altlı üstlü iki kat olarak inşa edilmiş olup, üst kesimin iç kısmında köşeler belirsizleşerek yuvarlak halde horasan sıva ile kaplanmış ve bir kubbe tarzını almıştır. Üst kat küçük bir mescidi andırır türbe, ibadet yapılması için bölünmüş gibidir. Türbenin alt bölümü 5 eşit parçadan  inşa edilmiştir. Ortada kiremit harcı ile yapılan bir sütun, bu altı eşit parçayı üzerinde tutmaktadır. Sultan Melik sanduka içindedir. Her ne kadar bu bölüm iki demir kapıdaki 8 adet asma kilitle muhafaza altına alınmışsa da rica edilerek içeri girilebilmektedir. Ve sanduka açılarak meraklı gözlere ve kameralara maruz kalan ceset de bir hayli zedelenmiş durumdadır.