19 Kasım 2020 Perşembe

#SARTantikKenti Cymnasium Kompleksi, Salihli, Manisa-Türkiye

 

SART Antik Kenti  Cymnasium Kompleksi, Salihli, Manisa-Türkiye

SARDES -CYMNASIUM                                                                                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

SART (Yunancada Sardeis, Lidyacada Sfard, Farsçada Sparda) yaklaşık 3 bin yıllık yerleşimin adıdır. En eski yerleşim tabakaları Geç Bronz Dönemi ( MÖ 1400) olarak tarihlendirilmesine rağmen, Sardeis MÖ 7.yy’dan MS 7.yy’a kadar Anadolu’nun en önemli şehirlerinden birisi olmuştur. Burası Ege’den Orta Anadolu’ya, giden tabii yol, verimli Gediz (Hermus) ovası, dağlardaki yüksek yaylaları ve ormanları, etrafındaki çaylardan gelen içme suları, ele geçirilmez kalesi/ akropol ile ayrıcalıklı bir şehirdir. Paktalos/ Sart çayından elde ettikleri doğal alüvyon altın sayesinde kavuştukları büyük servet, burada eskiden beri yaşamakta olan Lidyalıları Anadolu’nun en zengin  ve güçlü halkı haline getirmiştir. M 7., 6.yy’da Lidyalılar Gyges, Alyattes ve Kroisos gibi dinamik krallar sayesinde Batı Anadolu’da, Kızılırmak’a kadar  uzanan büyük bir imparatorluk kurmuşlardır. Sart’ın 7 km kuzeyinde bulunan ve İzmir-Ankara karayolundan da görülen Kraliyet Timülüsleri ( Bintepeler) Lidyalıların servet ve gücünün simgesidir.

MÖ 547’de, Anadolu’nun Persler tarafından feth edilmesiyle, Sardeis Perslerin önemli bir idari merkezi haline gelmiş, Satraplara/ valilere ev sahipliği yapmıştır. Büyük İskender’in  MÖ 334’te işgalinden sonra; Artemis Tapınağı, tiyatrosu ve diğer kamu yapılarıyla  şehir Helenleşmiştir. Roma Dönemi’nde ( MS 1. - 4.yy )  hayatı kolaylaştıran hamamlar, stadyum ve benzeri yapılarla donatılarak  Sardeis bir Greko-Roman metropol  hüviyetine bürünmüştür.  Şehrin son parlak safhası, MS 4.-7.yy’lar arasındaki Geç Roma Dönemi’dir. Bu döneme ait önemli kalıntılar dönemimizde de mevcuttur.  Daha sonraları, buradaki yerleşim ölçü ve nüfus olarak  küçülerek , 18.  Ve 19. yy’da birkaç haneden oluşan ufak bir köy haline dönüşmüştür.  

  

Şehrin kuzey batısında 23 bin metrekare alanı kaplayan bu anıtsal yapı, bu şehirde bulunan hamamlardan sadece birisidir. Bu kompleks, yaygın olarak Roma İmparatorluğu’nda ve Anadolu’da Efes’te olduğu gibi standat “Emperyal" hamam tipi grubuna aittir. Bina, orta ekseni boyunca konuşlandırılmış sıcak ve soğuk su havuzlarının ( caldarium ve frigdarium)  her iki yanında simetrik odaların bulunduğu bir plana sahiptir. Kompleksin doğu kısmında sundurmalarla çevrili merasim ve egzersiz yapılan  açık bir avlu (palaestra), batı kısmında ise geniş tonozlarla örtülü yıkanma alanları mevcuttur.

İki kat sütunlu (restore edilmiş olan), bezemeli cepheli, dikdörtgen planlı “Mermer Avlu”, orjinalinde yıkanma kısmından ayrı bir bölüm olup özel törenler burada yapılmaktaymış ve mevcutta görülen her üç giriş yapının ilk evresine ait olmayıp sonradan açılmıştır. Mermer Avlu’da, birinci kat duvarına işlenmiş olan kırmızı boyalı yazıtta, bu alanın Roma İmparatorluk Ailesi adına; Caracalla ve Geta ile  anneleri Julia Domna adına ithaf edildiği yazmaktadır.

Bu yapının, MS 2. Yy sonu veya 3. yy başında tamanlandığı tahmin edilmektedir. İleriki yy’larda tamir gören bina, MS 7. yy’dan itibaren harabeye dönmüştür.


TUVALETLER/ LATRINES

Şehrin geç antik dönemdeki yenilenmesi sırasında, Hamam Gimnasium kompleksinin güneybatı köşesinde umumi tuvaletler inşa edilmiştir. Tuvalet kapılarının kuzeye doğru açılması, buranın hem hamam müşterilerine hem de mermer caddeden geçenlere hizmet verdiği  fikrini akla getirmektedir. Benzer bir şekilde düzenlenmiş iki uzun dikdörtgen oda, erkekler ve kadınlar tarafından ayrı ayrı kullanıldığını gösterir. Her iki bölümde duvar boyunca mermer oturak sıraları dizilmiştir. 40-50  cm. ara ile oyulmuş tuvalet oturakları, iki düzine kullanıcıya aynı anda hizmet verecek durumdadır. Büyük tuvaletteki oturak sırasının önünde, zeminden yükseltilmiş mermer oluk vasıtasıyla devamlı temiz su akışı sağlanmıştır. Oturakların altında Hamam’dan gelen su ile temizlenen derin bir kanal yer almaktadır. Burada orijinal dekorasyonun parçası olduğu varsayılan ayakta duran Dionysos ve giyimli bir kadın heykeli bulunmuştur.

Tuvalet/ Latrine

YOLLAR

Lidya Dönemi’nde (MÖ 700-547) Kral Alyattes ve Kroisos’un saltanatı  sırasında yol, şehir savunma duvarının bu kısmında bulunan kapıdan geçmekteydi. Şehre yaklaşıldığında, 20 m. genişliğindeki sur duvarının, beyaz kireç taşı blokları ile örtülü kapı cephesi de buraya ayrı bir statü kazandırmaktaydı.

Pers Dönemi’nde ise (MÖ 547-334) İran’daki Susa şehrinden başlayan  2 400 km uzunluğundaki “Kral Yolu” Sardes’te son bulmaktaydı. Heredot gibi Antik Yunan tarihçilerinin ilgisini çeken, Perslerin ülkeyi birbirine bağlayan yol şebekesinin bir parçası olan bu kısım, 22 km aralıkla  111 etaptan oluşmaktaydı. Perslerin egemenliği altında olduğu  dönemde Sart’ın nüfusunun büyük bölümü şehri terk ederek eski yaşam merkezi dışında Paktalos çayı  boyunca ufak yerleşim alanlarına taşınmıştır.

ROMA CADDESİ

Roma İmparatorluğu Dönemi'nde  ( MS ilk beş asır boyunca ) buradaki Lidya Yolu  üstüne görkemli  bir yol yapılmıştır. Bu refah ve barış döneminde sur duvarlarına ihtiyaç duyulmadığı için, antik Lidya duvarı kesilerek yol geçirillmiştir. Yeni yol 100 Roma ayağı ( 29.6 m) genişliğinde olup etrafı revaklarla, dükkanlar ve işliklerle çevrilidir. 

Anıtsal Roma Caddesi, 2500 yılı aşkın süredir doğu-batı yönünde Sardeis’ten geçen yolların en önemlilerinden biridir. Lidya Dönemi’nde ( MÖ 7. Ve 6. yy’larda ) 100 m. doğuda yer alan şehrin  en önemli ana girişlerinden / ana kapılarından  birine giden bir yol, burada bulunmaktaydı. Roma döneminde bu giriş, üzerinde kemerli muazzam bir bir tak bulunan, açık bir alana dönüştürülmüştü.

Bu yol, Roma Dönemi’nde kentsel yaşam için hayli önemli bir gelişme sağlamıştır.  Yaklaşık  12 m. genişliğinde ve mermer bloklarla kaplı olan yol kaplamasının altında borular ve künkler, karmaşık bir su sisteminin parçasıdır.  MS  5. ve 6. yy’larda mermer kaplı  yolun her iki yanında üzeri revaklarla örtülü, mozaik döşemeli yürüme yolları bulunmaktaydı.  Ayrıca sıra halinde yer alan  ticari birimler, dükkanlar ticari faaliyetin ve törenlerin yapıldığı bölgedir. 

 ROMA CADDESİ ve İŞLİKLER