29 Kasım 2019 Cuma

#StJOHNkilisesi- Ayasuluk Tepesi-Selçuk-İzmir

#StJOHNkilisesi, Ayasuluk tepesi-Selçuk, İzmir

M.S. 2.yy'a kadar uzanan Hıristiyan efsanesine göre İsa'nın en genç havarisi, St. Jean/ Aziz Yuhanna/ Aziz Yahya'nın, İncil ve Apokalpyse (Revelation) 'nin yazarı, MS. 37-48 yıllarında Efes'e geldiği ve burada yaşayıp öldüğü kabul edilir.

St.John Kilisesi, 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

Çarmıhtaki Hz. İsa'nın annesini en sevdiği genç havarisi Yuhanna'ya emanet ettiği ve Meryemana'nın St.Jean ile birlikte buraya geldiği kabul edilir.
St. Jean/ Aziz Yahya, İmparator Domitianus tarafından iki kere öldürülmek istenmiştir.
81 yılında Patmos adasına gönderilmiş, 95 yılında tekrar Efes'e dönmüştür.
Son yıllarını Efes Ayasuluk tepesinde geçiren St.Jean, İncil ve mektuplarını burada yazmıştır.
Yaklaşık 100 yaşında ölmüş, vasiyeti gereği Ayasuluk Tepesi'ne gömülmüştür.
Daha sonra mezarı üzerine Martyion (anıt mezar) yapılmış, daha sonra anıt mezarı içine alan ahşap çatılı bir bazilika inşa edilmiştir ( M.S. 4.yy).
Yüzyıl sonra da buraya Justinian (M.S. 527-565) tarafından halen kalıntıları durmakta olan kubbeli bir bazilika inşa ettirilmiştir ( Ekrem Akurgal, Anadolu Uygarlıkları,Phoenix, 2017, s.312).
Haç şeklinde olan yapıya batıdan atrium adı verilen bir ile giriliyor.
Bu avlu da doğudaki nartexe açılıyor ve buradan da geçilerek doğruca kilisede orta nefe ulaşılıyor.
Orta nef ile transeptin üstlerini altı kubbe örtüyor, yan neflerin üstümdeki galeriler ise narthexden apsise değin kesintisiz olarak devam ediyordu. 
St.Jean 'ın mezarı en ortadaki kubbeli bölümünün altındadır. 
1973'ten beri Ekrem Akurgal başkanlığında yapılan kazılar ve restorasyon çalışmaları St. John Kilisesi'nin çeşitli yerlerinde yapılmıştır.
Kazılar, merkezi kubbeli bir yapı olan baptisteriumun bulunmasına yol açmıştır. Ortasında vaftiz havuzu bulunan bu yapıya ait chapellede ( özel tapınma alanı) görülen ve azizleri tasvir eden freskler, olasılıkla M.S. 10.yy'da yapılmışlardır.




Papa Altıncı Paul, 26 Temmuz 1967 tarihinde St.John Kilisesi'ni ziyaret etmiş ve burada dua etmiştir.









#İsaBeyCamii

Türkiye'nin Hazineleri: #İsaBeyCamii, Selçuk-Ayasuluk-İzmir

Camii 776 H. 1375 M. yılında 
Aydınoğlu Beyliği'nin kurucusu Mehmet Bey'in oğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. 
Mimarı, Ali İbn'el Dımışki'dir.

Yapı, enine dikdörtgen planlı ibadet mekanı ile kuzeyinde; üç taraflı revaklı avludan oluşmakta, avlu ile ibadet mekanının birleştiği doğu ve bati köşelerinde iki minare yükselmektedir. 1653,1668 yıllarında meydana gelen depremlerde minarelerden biri tamamen, diğeri şerefeye kadar, avludaki revakların ise tamamı ise tamamı yıkılmıştır.

Yıkık durumda olan camii, 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak ibadete açılmıştır. 2005 yılında tekrar restorasyonu gerçekleştirilmiştir.

İSA BEY, Aydınoğlu Mehmed Bey'in beşinci ve en küçük oğludur. Mehmed bey feth ettiği yerlere oğullarını vali olarak tayin etmiş, İsa Bey küçük olduğundan babası Mehmet Bey'in yanında kalmıştır.

 
Murad Hüdavengidar 'ın Kosova Muharebesine gittiği sırada Anadolu Beylerinden istediği yardım nedeniyle İsa Bey bir miktar kuvvet göndermiştir.

Beyazid 1390 tarihinde Alaşehir'i aldığı sırada İsa Bey'e gelip saygı göstermiştir. Toprakları Osmanlılara geçtiği ve hutbe okunup sikke basılmıştır. Beyazıd, İsa Bey'in kızı Hafsa Hatun'la nikahlanmıştır.

Sanat ve sanatçıya değer veren İsa Bey, Selçuk Ayasuluk'da İsa Bey camiini yaptırmış, tahmini 30 seneden fazla hükümdarlık yapmıştır.