29 Kasım 2019 Cuma

#İsaBeyCamii

Türkiye'nin Hazineleri: #İsaBeyCamii, Selçuk-Ayasuluk-İzmir

Camii 776 H. 1375 M. yılında 
Aydınoğlu Beyliği'nin kurucusu Mehmet Bey'in oğlu İsa Bey tarafından yaptırılmıştır. 
Mimarı, Ali İbn'el Dımışki'dir.

Yapı, enine dikdörtgen planlı ibadet mekanı ile kuzeyinde; üç taraflı revaklı avludan oluşmakta, avlu ile ibadet mekanının birleştiği doğu ve bati köşelerinde iki minare yükselmektedir. 1653,1668 yıllarında meydana gelen depremlerde minarelerden biri tamamen, diğeri şerefeye kadar, avludaki revakların ise tamamı ise tamamı yıkılmıştır.

Yıkık durumda olan camii, 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılarak ibadete açılmıştır. 2005 yılında tekrar restorasyonu gerçekleştirilmiştir.

İSA BEY, Aydınoğlu Mehmed Bey'in beşinci ve en küçük oğludur. Mehmed bey feth ettiği yerlere oğullarını vali olarak tayin etmiş, İsa Bey küçük olduğundan babası Mehmet Bey'in yanında kalmıştır.

 
Murad Hüdavengidar 'ın Kosova Muharebesine gittiği sırada Anadolu Beylerinden istediği yardım nedeniyle İsa Bey bir miktar kuvvet göndermiştir.

Beyazid 1390 tarihinde Alaşehir'i aldığı sırada İsa Bey'e gelip saygı göstermiştir. Toprakları Osmanlılara geçtiği ve hutbe okunup sikke basılmıştır. Beyazıd, İsa Bey'in kızı Hafsa Hatun'la nikahlanmıştır.

Sanat ve sanatçıya değer veren İsa Bey, Selçuk Ayasuluk'da İsa Bey camiini yaptırmış, tahmini 30 seneden fazla hükümdarlık yapmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder