15 Nisan 2018 Pazar

Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası




Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası



Darüşşifa ( Turan Melek Darüşşifası )
Divriği Ulucami’ye güney yönünden bitişik olan Darüşşifa ( Turan Melek darüşşifası), Erzincan Emiri Behram Şah’ın kızı Melike Turan tarafından 1228/ 29yılında yaptırılmıştır. Görkemli ve zengin süslemelerle bezeli taç kapısı, dört eyvanlı, kapalı avlu plan şemasıyla, Orta Asya Türk yapı geleneğine bağlı, benzersiz bir Mengücekli anıtıdır. 1205 tarihli Kayseri ve 1217 trihli Sivas Darüşşifası  gibi Divriği Darüşşifası da günümüze bozulmadan gelen  en eski Selçuklu tıp merkezlerinden biridir.  Darüşşifa kapısı, yükseklik ve plan bakımından yepyeni özellikler gösterir. Yarım bir eyvan görümünde olan taç kapının kemeri, işlemeleri ile baş bağı veya tacı andırmaktadır.
Yüksekliği 14 m. ve derinliği 10.5 m. olan kapının sol payesinde, üçgenler içinde gizlenmiş  bir ustalar rölyefi vardır.  Taç kapının dış sütun demetlerinin üzerinde biri sol diğeri sağ tarafta  erkek ve belirgin örgülü saçı ile kadın başı kabartmaları yer alır ki bunların  Sivas Darüşşifası’nın ana eyvanının iki yanında bulunan kadın ve erkek kabartmalarında olduğu gibi ay ve güneşi simgelediği düşünülmektedir.
Tabandan yükselen ve sütun demetleri, kapı üzerinde yer alan diskler, kartuşlar plastik biçimli palmetler, şık gölge oyunları ile olağanüstü bir sanatı simgeler. Kapı kavsarasının altına gelen alınlık da yıldız motifleri ile dekore edilmiştir. Alınlığın altında birinci kata ışık veren pencere bulunur. Bu dikdörtgen ve bölmeli pencere, son derece zarif işlemeli bir sütuncuğun ardında olup, bombeli bir profille sınırlandırılmıştır. Bu anıtsal kapıda, büyük ve kitlesel taşlar ustalıkla ve özellikle yıldız ve ay motifleri, palmet örnekleri, yaprak frizleri, yuvarlak dilimli yelpazeler, bir çok süsleme ile uyum içinde, görenlere hayranlık uyandıran zevk ve inceliği ile sunulmaktadır.
Darüşşifa’da iki kitabe vardır. Girişin üzerinde yer alan ilk kitabede, binanın1228 tarihinde Melike Turan Melek  tarafından yaptırıldığı, içeride büyük eyvanın sonunda kubbe kavsine yakın bir diğer kitabede ise “Ahlatlı.. Hürremşah Eseri” olduğu belirtilmektedir. Bu anıtsal kapıdan içeri girilince sağ ve solunda birer odanın  bulunduğu giriş eyvanına, oradan ikinci bir kapıyla da iç avluya ulaşılır.




Revaklı avlu dört eyvanlı iki katlıdır. Avlunun ortasında  küçük bir havuz vardır. Ana eyvanın kuzeyinde dıştan kırk premidal, içten kubbeli türbe bulunmaktadır. Türbede Ahmet Şah, eşi ve ailesine ait onaltı mezar bulunmaktadır. Bunlardan  iki tanesi çini ile kaplı olup Ahmet Şah ve Turan Melek’e aittir. Türbe bir pencere ile camiyle bağlantılıdır. Drüşşifa’nın yönetimi ile ilgili eski vakıfta  XIV.yy sonlarında düzenlenmiş olup, Turan Melek’in orijinal vakfiyesi bulunamamıştır. XIV. Yy sonlarında düzenlenen  vakfiyede, Darüşşifa’nın yalnızca yaptırıcısının değil, yönetici ve mütevellilerinin de hep kadınlardan oluştuğu anlaşılmaktadır.
UNESCO’nun koruma çalışmaları kapsamında yürütülen “Dünya Kültür Mirası” listesinde bulunmaktadır. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifa’sı, özgün  mimarisi, estetik ve kültürel, evrensel değeri  ve ayrıca, 13.yy’da kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt, eser olarak 1985 yılında bu listeye alınmıştır [1].



Divriği Camii ve Darüşşifası (uzaktan) ve Divriği Camii'nden Divriği Kalesi 


Divriği Ulu Camii
Divriği Ulu Camii ve Darülşifası, Divriği Kalesi’nin güneyinde, Iğınbat Tepesi’nin  batı eteğinde yükselmektedir. Divriği Ulu Camii, Kale Camii’ni de yaptıran Mengücek beyi Şahinşah torunu ve Süleyman Şah oğlu Ahmet Şah tarafından 1228/1229 yıllarında yaptırılmaya başlanmıştır. Anıtın baş mimamrı Ahlat’lı Hürremşah’tır. Mükemmel bir işçilikle yapılmış olan ve 1240 tarihini taşıyan camiin ahşap minberi Tiflisli İbrahim oğlu Ahmet adlı bir sanatkara aittir.  Ulu Cami’nin orijinal vakfiyesinin tarihi 1243’tür.

Cami, 14 sütunlu mihrap duvarına dikey 5 sahından oluşmakta ve üstü 19 tonuz ve 6 kubbe ile örtülüdür.  Sekiz köşeli olan sütunlar geniş başlıkları taşımakta olup duvarların kalınlığı 148 cm’dir. Mihrap biçim ve dekoratif özellikler açısından Anadolu’da tektir ve bezemelerinin tamamlanamadığı anlaşılmaktadır.  Cami’nin kıble kapısı ( kuzey kapısı), batı yönünde çıkış kapısı olan çarşı kapısı ( batı kapısı)  ve doğuda yer alan  Şah Kapısı olmak üzere üç girişi vardır.
Cami’de isim ve tarih veren dört kitabe, dört usta imzası ve ayrıca besmele, ayet ve dua yazılı olan yazılı olan 21 adet pano bulunmaktadır.


Kıble kapısı (kuzey taç kapısı) Selçuklu yapılarının kapılarında olduğu, yapıya göre daha yüksek ve dışa taşıntılı biçimdedir, yüksekliği 14,5 m., eni 11.5 m., derinliği ise 4,5 m.dir. Portal
duvar cephesinden dışarı doğru 1,6 m. taşırılmıştır. 



Taç kapının iki kanadında simetri izlenimi verilerek arka arkaya sıralanan, hemen hemen bağımsız durumda yüksek kabartmalar, her dalında  ufak ağaçların, ince sütunlardan kocaman yaprakların, ayna denilen ve üzerleri  yıldız  kabartmalı yuvarlak levhaların çıktığı plastik bir görünüm sergilemekte, kapının her iki yanında  karma motifler  ve vazo motifi yer almaktadır. Kıble kapısının plan ve bezemeleri, benzerine asla rastlanmayan bir tasarım hüneri sergileyen, kompozisyonu, cephe güzelliği, malzeme seçimi, kabarmaları, plastiği, anıtsal etki ve ışık gölge derinlikleri yönünden üstünlük taşımaktadır. Sanatkar sanki bitki motifleri ile bir cennet bahçesi tasarlamıştır. Kapıda yer alan iki kitabenin ince iki satırlık olanında Alaaddin Keykubat döneminde yapıldığı, iri harfli, yüksek kabartmalı ve zemini çiçek motifli olan diğer kitabede ise 1228 yılında Süleyman Şah  oğlu Ahmed Şah tarafından yapıldığı  belirtilmektedir.  Caminin batı yönünde bulunan Çarşı kapısı yüksekliği 9,5 m., eni 6 m., ve taşıntısı ise 1,4 m.’dir. Selçuklu sanatında rastlanmayan özellikteki bu kapı üzerinde ayrı bir kitabe daha bulunmakta olup kapının bütün yüzeyi, ince ayrıntılarla ve zengin bitkisel motiflerle bezenmiştir. Bu süsleme, adeta bir halı ve eşsiz desenlerle  bezeli bir kumaşa  benzetilmektedir. Kapı çıkıntısının sağ ve sol yüzeyinde iki ayrı çift başlı kartal motifleri bulunmakta olup,kuzey taraftaki motifin hemen yanında tek başlı bir kuş daha yer almaktadır. Pek çok hanedan tarafından kudret ve egemenlik  simgesi olarak kullanılan bu semboller çok zarif işlenmiştir.
 
Doğu yönündeki şah kapı, fonksiyonuna uygun olarak “Taht Kapısı” olarak bilinmektedir. Yüzeyi bitkisel, geometrik,yıldız, düğüm, saç örgüsü motifleri ile bezemelidir. Minare, caminin  kuzeybatı köşesinde yer alır. Silindirik gövdeli olan minare Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1623’te inşa ettirilmiştir. darüşşifası UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. ( Caminin Bilgi Tabelasından )


















[1]  Darüşşifa’daki bilgi tabelasından 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder